American Livingrooms

Målningar av Petra Werner Kjellberg och ramarbeten av Ninris Ramverk.

Bilder: Utställningen - Mingel

Varför amerikanska vardagsrum? Jag som aldrig ens varit i Amerika...

Jag växte upp under sextiotalet i ett bostadsområde utanför Stockholm där det av olika anledningar bodde många amerikanska barn som jag lekte med dagligen. Vi satte upp egna musikaler - vad sägs om t ex "Terror in the toyshop" - som vi spelade för grannskapet, och lekte hide-and-seek och hoppade hopprep till amerikanska barnramsor.

Till mellanmål proppade vi i oss stora formbrödmackor med jordnötssmör och sylt och till det drack vi Tang-pulver utrört i vatten. När det var Halloween byggde vi upp en lek kring "Lord Nelsons grav" där man med förbundna ögon leddes runt och fick känna på Lord Nelsons hår (kall spaghetti), hans öga (en halv apelsin) och åt neonfärgad Jell-O...

Många av de bilder jag visar här är just inspirerade av barndomens tidiga minnen av vardagslivet hos dessa familjer. Minnen som jag bevarar i ett särskilt magiskt rum av dofter, synintryck och smakupplevelser.

När bilderna var färdiga vände jag mig till min gamla barndomsvän Nina Richter Dinan. Hon har amerikansk bakgrund och har nyligen återvänt till Sverige efter många år i USA där hon lärt sig tavelinramning. Nu har hon en egen rambutik, Ninris Ramverk.

Nina och jag har känt varandra hela livet eftersom våra pappor samarbetade kring musikteater under femtitalet. Vi har tillsammans diskuterat kring varje bild och försökt hitta den optimala ramen. Ibland har vi gjort mer påkostade och omsorgsfulla inramningar och ibland har vi valt att försöka göra lite mer oväntade lösningar genom att återanvända överblivet material.

Det har varit mycket intressant att lägga ned extra arbete på bildernas inramning och göra den till en viktig del av själva bilden, i motsats till det man annars ofta gör beträffande sina egna målningar, nämligen väljer en diskret, neutral ram som inte ska ta uppmärksamheten ifrån målningen.

Välkommen!

Galleri Studio 5
St. Paulsgatan 5, Södermalm
T-Bana Slussen

Vernissage 3 - 4 september, kl 14 - 19. Därefter öppet 5 - 8 september, kl 15 - 18.

Tillbaka